lauantai 16. toukokuuta 2009

Hahtuvaa vihdoinkin

Viime marraskuussa tein ensimmäisen kokeiluni hahtuvalla ja vasta nyt, toukokuussa, sain Novitan hahtuvainen - keristä aikaan jotain 'oikeaa'.

Levitin lattialle lakanan pohjaksi. Leikkasin keskivihreästä sävystä kolme noin 30cm pitkää palaa ja levitin kunkin noin 33 cm leveäksi. Asettelin tasot peräkkäin, toisiinsa lomitellen.

Asettelin päälle hieman vaaleanvihreää, jotta pohjasta tulisi paksumpi (jälkiviisaana voin sanoa, että hahtuvaa olisi pitänyt käyttää vielä enemmän, sillä lopputulos oli hieman turhan ohkainen).

Sitten aloin leikellä ja asetella viininpunaista ja rosaa kukiksi sekä tummanvihreää lehdiksi ja varsiksi. Lopuksi vielä ripaus valkoista sinne tänne ja käsissä pyöriteltyjä hahtuvan nukkapallosia kaariksi. Lopputulos oli ihanan eläväisen ja paksun näköinen.


Sitten muovia ja lakanan reunat työn päälle, koko komeus mahdollisimman tiukalle rullalle ja sukkahousujen sisään. Pesu 60 asteessa tavallista lyhyemmällä linkouksella (meidän kone on niin tehokas, että muuten työ olisi ollut aivan kuiva ulos tullessaan).

Pari syvää puhallusta ja paketin purkaminen. Hahtuvainen oli huopunut hyvin, kaikki värit olivat hyvin kiinni toisissaan. Irrotin työn varovasti lakanasta, johon se oli alapuolelta tarttunut, kuten pitikin. Silitin työn molemmilta puolilta tasaiseksi ja kuivaksi ja kehystin 90 x 33 cm kokoisiin kehyksiin.


Työ oli kutistunut hieman pesussa, arvioisin että 10 cm leveydestä ja 5 cm korkeudesta. Mutta onni onnettomuudessa, työn alta näkyvä valkoinen paperi antaa kokonaisuudella hieman vaaleamman yleisilmeen.

Hahtuvaiset olisivat kyllä kaikista hienoimmillaan ilman pesua (tosin eka kuvan valotus on selvästi erilainen ku kahden muun). Pesun jälkeen työ näyttää jotenkin lässähtäneeltä ja pientä siirtyilyäkin on nähtävissä. Esim. kukat eivät ole enää niin aidon näköisiä. Mutta työn tekeminen nurinpäin, suoraan kehyksiin, voisi olla hieman liian vaikeaa... Ehkä ensi kerralla.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kivahan tuo huovutusjuttu on. Voisiko kokeilla vähän harsia kuvioita paikoilleen ennen huovutusta, onnistuisikohan...reunat on mukavan hapsuiset. Itse harrastan aika paljon lankahuovutusta, siinä ei niin haittaa vaikka langat siirtyykin.

Kitty Kat kirjoitti...

Harsiminen ois varmaan hyvä idea, mut liekkö sitä lankaa sais enää irti huovutuksen jälkeen?

Sit mietin jälkeenpäin et ehkä sekin vois riittää, jos painelis paksulla ompeluneulalla tai sukkapuikon päällä tuota työtä, jos ne hahtuvat siinä jo vähän lomittuis toisiinsa kiinni...

Viuhti kirjoitti...

Upea!! Täytynee itsekin kokeilla, olen tehnyt pesukoneessa vain vapaalankahuovutuksia.