perjantai 28. marraskuuta 2008

Viime vuoden joulukranssit

Vanhoilla jutuilla taas mennään, sillä en ole ehtinyt askartelemaan tai ompelemaan mitään tämän viikon aikana. Ensi viikolla blogissa tulee itseasiassa vielä hiljaisempaa, sillä lähden viikon lomareissulle Kanarialle. Ihanaa! Aurinkoa, lämpöä ja lepoa tässä on jo kaivattukin! Ja nyt voi olla tyytyväinen siitä, että matka ei ole Thaimaaseen...

Takaisin kransseihin (kun kahvitaukokin alkaa loppua), pohjat on ostettu Tiimarista ja koristeeksi on lisätty jouluisia nauhoja ja paksusta huovasta leikattuja koristeita. Koristeet on kiinnitetty pohjaan kuumaliimalla. Kahteen muuhun kranssiin, joiden kuvia minulla ei ole nyt näyttää, laitoin myös hopeasprayllä koristeltuja käpyjä, mutta ne olivat melko ongelmallisia kiinnittää ja lähtivät irti turhan helposti...

Näin jälkeenpäin ajatellen, näihin kransseihin sopisi aika hyvin keskelle vielä tildamainen pehmo-sydän, -lumiukko tai -pipari koristeeksi. Annoin kranssit lahjaksi jo vuosi sitten, mutta mikäpä niitä estäisi vielä jälkikäteen tuunaamasta. Varsinkin, kun joulukalenteri askartelusta jäi pusseihin käytettyä kangasta yli ja niistä voisi tehdä söpöjä sydämiä.

lauantai 22. marraskuuta 2008

Tilda - joulukalenteri on vihdoin valmis!

No niin, nyt se on vihdoin valmis - itsetehty joulukalenteri. Ostin tarvittavat materiaalit jo 3 viikkoa sitten, tein kirjontakuvion 2 viikkoa sitten ja nyt sain ompelutyötkin tehtyä. Hip hei! Enää yllätyksiä hankkimaan.

Materiaaleina oli siis kirjontakuvio, valkoista kangasta kirjontakuvion ympärille, lakanakangasta taustakankaaksi, pehmeää mitä-lie-juttua pehmusteeksi väliin, kolmea kuviollista kangasta pusseihin (joista yksi jäi tosin käyttämättä), punaista kanttinauhaa reunojen viimeistelyyn ja valkoista satiininauhaa pussien solmimiseen.

Ompelin solmimisnauhat pussien sivusaumaan kiinni, jotta ne eivät joutuisi vahingossakaan hukkaan.

Kirjontakuvion ympärille tuli valkoinen kehys ja reunat huolittelin punaisella kanttinauhalla. Ompelu oli hauskaa, kun kankaiden välissä oli pehmustetta. Aivan kuin kyseessä olisi ollut pieni tyyny.

Ja sitten vain pussit kiinni pohjaan (tunnustettakoon, että käytin hakaneuloja).

Kovin pienihän tuosta kalenterista tuli, mutta sitäkin mieluisampi. Siinä on vain kahdeksan pussia (jotta yleisilmeestä ei tulisi liian raskas), joten ne pitää kiertää kolmeen kertaan ympäri. Eikä numeroita ole lainkaan, mutta eiköhän aikuiset ihmiset pysy sen verran kärryillä, että tietää, missä pussissa ollaan menossa.

Ja vielä lähikuva pusseista solmittuna.

keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Novitan Hahtuvainen - mitähän näistäkin?

Olen jo alkusyksystä saanut lahjaksi ison nipun Novitan Hahtuvainen keriä. Kokeilin noin kk sitten miten ne käyttäytyvät lakanan väliin aseteltuna + koneessa pestynä. Ihan hyvin käyttäytyivät, tarttuivat kiinni toisiinsa ja kuvakin säilyi kasassa. Mutta en vieläkään ole keksinyt, mitä niistä oikeasti saisi aikaan? Ideoita ja omia kokemuksia otetaan mielellään vastaan.

Tässä pari kellertävää kuvaa kokeilusta. Asettelin siis hahtuvat lakanan päälle tasoksi, laitoin muovia kuvion päälle, rullasin lakanan tiukaksi pötkyläksi ja nyöritin puuvillalangalla. Ilmeisesti lakana oli hieman liian vanhaa (lue: kulahtanutta) ja huopa oli puskenut kankaasta läpikin.

Varovaisella irrottelulla sain kuitenkin osat irrotettua toisistaan. Ja tältä ne sitten näyttivät. Sinisen version on tehnyt isosiskoni.

Paras ideani on ollut tähän mennessä tehdä noista suuri hartiahuivi, johon pitäisi laittaa hahtuvaa useampikin kerros, että lopputulos ei olisi liian läpikuultava ja ohkainen. Sellaisia on näkynyt myös Novita-lehden sivuilla. Olen kuullut, että hahtuvaa voisi kutoakin, mutta se kuulostaa ehkä turhan työläältä prosessilta...

Tuli vielä mieleen lisätä, että Novitan uusimmassa Talvi 2008 lehdessähän on paljon huopa-ohjeita, jos kiinnostaa tehdä jotain kivaa vaikka jouluksi. =) Tässä linkki pikkukuviin ohjeista. Tosin linkki varmaan katoaa sitten, kun uusi lehti ilmestyy. Ja linkki hahtuva-huiviinkin.

keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Pipo - Novitan Isoveli Colori

Tällainenkin pipo on tullut tehtyä, virkkaamalla oman mallin mukaan Novitan Isoveli Colori langasta. Ihastuin kaupassa langan vaihteleviin ruskean-vaaleansinisen-valkoisen väreihin ja päätin kokeilla, miltä ne näyttäisivät pipona.

Ja ihan hyvähän tuosta tuli, hieman sporttinen. Alkuperäisen suunnitelman sijaan tein pipon kuitenkin miehelleni enkä itselleni. Värit sopivat, ainakin minusta, paremmin miehelle kuin naiselle? Tuossa kuvassa tosin ne näyttävät vähän tummemmilta kuin oikeasti.


Mikä oli hassua, niin aloitin pipon tekemisen heinäkuun kuumimpina päivinä. Mikä lie mielijohde tuli, kun piti saada käsille tekemistä. Istuin sitten viikonlopun parvekkeella kesävaatteissa virkkaamassa tuota.

perjantai 7. marraskuuta 2008

Isänpäivä on ovella

Onnittelut kaikille isille alla olevan avoauto-kortin siivittämänä! Tosin hieman epäilen, että blogini lukijoista ei montaakaan miestä löydy, saati sitten isää?

Ja leipomisintoa kaikille äideille, joiden lapset eivät vielä osaa/jaksa leipoa sitä sunnuntai-aamuna tarjottavaa kakkua.

Itse olen hieman luopio isänpäivän suhteen ja istun 1½h päästä jo junassa kohti Etelä-Suomea ja anoppilaa... Sentään yllä olevan kortin sain matkaan siskon mukana, jospa se hieman hyvittäisi puuttuvaa läsnäoloa.

tiistai 4. marraskuuta 2008

Pipo ja kaulahuivi

Huh. Sain viikonloppuna vihdoin valmiiksi Novitan Rustika langoista neulotun kaulahuivin. Neulominen oli kohtuullisen helppoa ja joutuisaa, mutta ongelmia tuli siinä vaiheessa, kun olisi pitänyt päättää, milloin huivi on sopivan pituinen. Haluaisinko kääriä sen yhden vai peräti kaksi kertaa kaulan ympärille? Venyisikö se käytössä? Epätietoisena näistä asioista jatkoin, ja jatkoin ja jatkoin. Ja huivista tulikin lopulta mukavat 2m ja se yltää keviästi kaksikin kertaa kaulan ympäri.

Alla kuvia huivista ja noin kk aiemmin virkatusta piposta, joita esittelee askartelukaappini ylähyllyllä asusteleva Tikru. Varsinkin pipo oli Tikrulle vähän liian iso, mutta ehkä näistä kuvista saa jonkinlaista käsitystä, millaisista tuotoksista on kyse.

Kaulahuivin mallina käytin Drops designin ohjetta, johon lisäsin alku- ja loppupäihin eriväriset raidat + koristekukan. Nämä siksi, että kaulahuivi sopisi paremmin yhteen (oman ohjeen mukaan) virkkaamani pipon kanssa.

Varoitus kaulahuivin ohjeesta kiinnostuville, että sen reunat rullautuvat todella herkästi sisäänpäin. Koitin kastella ja tasokuivata huivin, mutta se ei juurikaan auttanut asiaa. Ja valitettavasti tätä Rustika lankaa ei saa edes silittää... Oisko vinkkejä??

Mutta ihan hyvä huivi siitä silti tuli. Ja pakko sitä on nyt käyttääkin, kun se on kerran tehty.

Pipoon ja kaulahuiviin tuli siis vastavärit. Pipo on tummanharmaata + valkoinen kukka ja raita. Kaulahuivi on valkoista + tummanharmaa kukka ja raidat.

Niin ja meinasi unohtua sanoa, että tuon kaulahuivin keskiosa on sitten minun omaa sävellystä, kuten Tikru-kuvista näkee. Venytin huivissa toistuvaa kuviota pidemmäksi, jotta huiviin tulisi vähemmän reikiä kaulan kohdalle ja se olisi lämpimämpi.

lauantai 1. marraskuuta 2008

Ensilumi!

Jihuu! Ensilumi on saapunut Pohjois-Suomeen, ja Ouluun. Innostuin asiasta niin kovasti, että lähdin puolilta päivin pienelle kävelylenkille kameran kanssa. Maisemat olivat niin hienoja, että pienestä lenkistä tulikin 1,5h kestoinen. Kuviakin tuli räpsittyä melkoiset määrät. Tässä alla niistä parhaimpia. Huom, kuvaa klikkaamalla sen saa näkymään suurempana.

Hieman merellistä tunnelmaa, ja tehtaan käryä...




Pikisaaren tunnelmalliset, kauniit puutalot.


Linnasaarta ympäröivän vesistön lumisia kiviä ja taivaan kirkkaat sävyt hyytävässä vedessä.


Vielä löytyi hieman vihreääkin sinnittelemästä lumen ja jään keskellä. Taustalla Pohjois-Pohjanmaan museo, jossa tuli vierailtua yhtenä kesäloman lukuisista sateisista päivistä.




Ainolan puistosta löytyi pensas, jonka oksien päihin lumi oli kerääntynyt ovaaleiksi palloiksi.


Yksi kurrekin näkyi matkan varrella. Urheasti tämä pullea yksilö keikkui oksien huipulla mutustelemassa ruokaa ja uhmaamassa painovoimaa. Hauskoja otuksia. =)